
Test intolerancije na hranu
Svaka osoba može da reaguje drugačije na unošenje iste vrste hrane, individualna je rakcija, što znači da istu namirnicu neko može da konzumira bez problema, a nekom da izaziva smetnje i tegobe.
Ako imate neke od sledećih tegoba, potrebno je uraditi test intolerancije na hranu.
- Da li ste dobili na težini u poslednje vreme?
- Da li ste primetili da Vam se spava posle jela?
- Da li imate probleme sa zatvorom ili dijarejom?
- Da li imate crvenilo kože, svrab, astmu?
- Da li otičete?
- Jeste li hronično umorni?
- Da li imate bolove u stomaku?
- Da li kijate ili Vam curi nos?
Svaka osoba može da reaguje drugačije na unošenje iste vrste hrane, individualna je rakcija, što znači da istu namirnicu neko može da konzumira bez problema, a nekom da izaziva smetnje i tegobe.
Test intolerancije obuhvata 110 namirnica i to sledećim redom: žitarice, mleko, jaje, meso, riba, povrće, voće, uljarice, stimulansi, lekovito i začinsko bilje, aditivi, inhalacioni alergeni, poleni i ostalo. Jedan od najvažnijih alergena kada je hrana u pitanju je kravlje mleko, zatim pšenica, jaje. Od aditiva najčešće su to emulgatori i konzervansi. Kao Inhalatorni alergeni najčešći su grinje i kućna prašina. U polene spada cela paleta trava od ambrozije, sena, jela, bojvica, breze, bora, lipe, lešnika, vrbe. U grupu ostalo spada: ujed pčele, komarca, hladnoća, sunce, deterdženti, buđ, metali... Kada se utvrdi koje namirnice ne odgovaraju, isključuju se iz ishrane najkraće u intervalu od 3 meseca. Za 2 do 3 nedelje vidljiva su poboljšanja, a kroz 3 meseca i puni efekat. Sa takvom ishranom organizam dobija ono što mu je potrebno, usklađen je i želja za prekomernim količinama hrane nestaje.